Proč je důležité stříhat pejska i v zimě.

16.06.2011 01:08

My lidé jsme si přáli mít krásné, do srsti vyšlechtěné pejsky. Tím jsme si dokázali vytvořit spoustu krásných plemen s dlouhou, kudrnatou,splývavou a vůbec všelijak pro nás atraktivní srstí. Vzali  jsme jim tím ale jejich přirozenou ochranu proti vlhkosti a zimě - podsadu.Viděli jste německého ovčáka nebo československého vlčáka, aby jim někdy byla zima? Jsou to psi, kterým zůstala podsada dokonalá skoro jako u vlků.

  Československý vlčák

Bohužel naše moderní plemena mají tu smůlu, že nemají přirozenou ochranu proti chladu, mají jen nás.A co uděláme v zimě my? Necháme jim tu jejich okrasnou srst narůst co to jen jde, ve víře, že je zahřeje.

Opak je ale pravdou. A tady se dostáváme k jádru pudla. Víte, jak vypadá detail chlupu? Má na sobě mikroskopické šupinky, které se ve vlhkém prostředí roztáhnou, takže se v nich snadno ukryje voda. I když pejska vysušíte ručníkem nebo třeba vyfénujete a na omak se vám bude zdát srst suchá, pejsek bude díky vlhkosti ukryté v šupinkách chlupu stále ve vlhku, takže se může snadno nastydnout.

Detail chlupu

Aby jste si lépe představili o čem mluvím, vzpomeňte si, jak se cítíte po takové zimní procházce, kdy se člověk vrátí z venku celý prokřehlý a nohavice kalhot má mokré kolikrát až ke kolenům. My si ty kalhoty vysvlečeme a převlékneme se do nových, suchých. Nehledě na to, že na sobě máme několik dalších vrstev, které nás před vlhkostí a zimou chrání. Ale co váš pes? Ze své vlhkostí nasáklé srsti se nevysvlékne. A čím delší chlup má, tím více vlhkosti v sobě drží a také o to déle.

Našemu miláčkovi tedy nejlépe prospějeme tím, že ho necháme přes zimu upravit. Bude zase fešák a nebude trpět po procházce mokrou srstí, potažmo mokrou kůží. Pokud máte pocit, že mu v krátkém kožíšku může být zima, můžete vašeho pejska obléknout do bundičky. Dnes je na trhu nepřeberné množství kabátků a pláštěnek, ze kterých můžete vybírat.  

 

Zpět